Mousserend

Regio
Druif
Flesinhoud
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Alcoholpercentage
Jaargang

Showing the single result

Ook in ZuidAfrika worden uitstekende mousserende wijnen geproduceerd. Maarrrr… dat mogen ze natuurlijk geen champagne te noemen. Dat mogen ze uiteraard alleen in Frankrijk en daar wordt streng op toegezien. Echter, er wordt terdege goede bubbels gemaakt, hier op het zuidelijk halfrond. Zeker niet te versmaden met een hoge tot zeer hoge kwaliteit. 

In Zuid-Afrika noemen ze de mousserende wijn met een mooie naam “Vonkelwyn”. Dit is een algemene benaming die bijvoorbeeld als bij Duitse sekt nogal in kwaliteit wisselt. Daarom heeft men een eigen benaming ontwikkeld die staat voor hun beste kwaliteit: MCC, ofwel “méthode cap classique”. Bij de Zuid-Afrikaanse wijnwinkel vindt u er diverse. Even geen Champagne, dan is de Cap Classique een uitstekend alternatief.    

Veel van de mousserende wijn die in Zuid-Afrika wordt geproduceerd wordt gemaakt volgens de zogenaamde tankmethode of simpelweg door kunstmatig koolzuur aan de stille wijn toe te voegen. Dit soort bubbels is vaak niet echt de moeite van het proeven waard. Wij verkopen die dan ook niet bij de Zuidafrikaansewijnwinkel.nl. Gelukkig zijn Zuid-Afrikaanse wijnmakers ook heel goed in het maken van mousserende wijn van uitstekende kwaliteit. Ze streven ernaar om hun mousserende wijnen net zo te produceren als de grote champagnehuizen in Frankrijk. 

Wat betekent Cap Classique?  

 De méthode cap classique houdt in dat er de wijn wordt geproduceerd volgens de traditionele methode uitgevonden en gebruikelijk in de champagne.  Dus met een tweede gisting in de fles. Voor de cap classique wordt daarvoor een duur van 12 maanden voorgeschreven. Het lange contact met de gist in de fles zorgt ervoor dat je dit ook proeft: je kunt vaak smaak van brioche/brood herkennen. Daarbij is het niet ongebruikelijk om dit contact zelfs enkele jaren te laten plaatsvinden. De complexiteit neemt alleen maar toe.  

Mousserende wijn in Zuid-Afrika van de hoge kwaliteit die wordt vereist volgens de MCC-methode is is alweer een tijdje op de markt. In 1971 kwam wijnhuis Simonsig uit Stellenbosch met als eerste een bubbel die werd geproduceerd volgens de méthode cap classique. Daarnaast zijn er nu, zoals onze Graham Beck,  wijnhuizen die zich alleen toeleggen op deze kust van het wijnmaken. Echte Specialisten dus. 

Welke druiven gaan er in Cap Classique?  

De druiven die mogen worden gebruikt voor de productie volgens de méthode cap classique zijn niet strikt voorgeschreven. Toch kiezen de meeste wijnmakers ervoor om de wijn te produceren met de druivenrassen ChardonnayPinot Noir, Pinot Meunier, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc en Pinotage (voor de rosé versies). De druiven worden vroeg in het seizoen geplukt, op een moment dat er nog geen grote hoeveelheid suiker in de druiven gevormd is. Door de manier waarop de cap classique wordt geproduceerd en de kwaliteit die wordt geleverd kunnen MCC’s zeker de concurrentie met andere kwalitatief hoogwaardige mousserende wijnen aan. De prijs/kwaliteit-verhouding is vaak waanzinnig goed.  

Probeer eens zo’n heerlijke mousserende wijn uit de Zuidafrikaansewijnwinkel.nl Een zomerse dag krijgt hiermee een gouden randje.