Stellenbosch

Wijnen per streek
Druif
Cabernet Sauvignon (1)
Chardonnay (3)
Chenin Blanc (2)
Muscat (1)
Pinotage (6)
Shiraz (2)
Smaak
Rood: Fruitig, Fris, Verfijnd (1)
Rood: Stevig, Bite, Complex, Gastronomisch (1)
Rood: Veel smaak, Rond, Toegankelijk (3)
Rosé: Bleek, Droog en Kruidig, Complex (1)
Rosé: Fruitig, Licht, en Toegankelijk (1)
Wit: Fris, Fruitig, Toegankelijk (1)
Wit: Vol, Rijk, Complex (3)
Prijs

Resultaat 1–12 van de 13 resultaten wordt getoond

Stellenbosch is zowel in historisch als kwalitatief opzicht het meest toonaangevende wijnbouwgebied van Zuid-Afrika. Het wijnbouwgebied, dat gelijknamig is aan de stad Stellenbosch, is al ruim drie eeuwen lang het centrum van de Kaapse wijnbouw. Bovendien is in Stellenbosch een vooraanstaand onderzoeks- en opleidingsinstituut gevestigd, waar als enige in Zuid-Afrika een aparte afdeling wijnbouw en oenologie bestaat. Het opleidingsinstituut staat hoog aangeschreven, wijnmakers die daar hun opleiding hebben gevolgd behoren tot de meest succesvolle van het land.

Het gebied kent een verrassende verscheidenheid aan terroirs. De drie bergen die het gebied omringen (Helderberg, Simonsberg en Drakenberg) zijn hierbij van grote invloed. De veelheid aan bodems en microklimaten maakt dit wijngebied geschikt voor de teelt van een groot aantal verschillende druivenrassen. De beste wijngaarden liggen op de hellingen van de drie bergen, waar de bodem rijk is aan graniet en waar de oceaanwind voor verkoeling zorgt.

Kenmerkend voor veel wijnhuizen is dat zij zowel rode als witte wijnen produceren. Veel terroirs in Stellenbosch blijken geschikt voor het verbouwen van blauwe druiven en als gevolg daarvan ligt de focus iets meer op de productie van rode wijnen. Cabernet sauvignon, merlot en shiraz zijn de meest gebruikte druiven en komen als mono-cepage of als blend in de fles. Bordeaux-blends zijn een specialiteit van Stellenbosch. Aan cabernet sauvignon en merlot wordt dan vaak nog cabernet franc en petit verdot toegevoegd. Maar ook shiraz komt vaak in deze blend terecht en geeft de wijnen een geweldig unieke twist! Zuid-Afrika’s eigen druif pinotage geeft in Stellenbosch ook goede resultaten en wordt vaak gebruikt voor Cape-blends, waarbij een flink percentage pinotage wordt aangevuld met internationale druiven.

Hoewel Stellenbosch befaamd is om zijn rode wijnen, maakt men er ook uitstekende witte wijnen, voornamelijk in het gebied dichter bij de kust waar de wind uit Valsbaai ’s middags voor verkoeling in de wijngaarden zorgt. Dit levert knisperfrisse, rassige en soms zelfs ziltige wijnen op van sauvignon blanc, chenin blanc en chardonnay.

Tenslotte is in Stellenbosch volgens velen het beste gebied voor de Kaapse Vonkel, Zuid-Afrika’s eigen mousserende wijn, gemaakt volgens de Méthode Cap Classique.