Robertson

Robertson is een wijnproducerend gebied in de Breede River Valley-regio van de West-Kaap. Ongeveer 160 km ten oosten van Kaapstad. Robertson is een van Zuid-Afrika’s bekendere wijnproducerende gebieden.  men kan het associëren met de productie van rijke, fruitgedreven rode en witte wijnen, meestal gemaakt van de Chardonnay- en Shiraz-druivensoorten. Niet te vergeten zijn ook de mousserende wijnen van Chardonnay en Pinot Noir.

Het gebied beslaat het land direct rondom de stad Robertson. Het is gescheiden van de semi-aride Klein Karoo-regio in het noorden door de Langeberg Mountains. De Breede-rivier kronkelt door de regio. Veel van de verspreide wijngaarden van Robertson liggen langs de zijrivieren en aan de voet van de bergen.

Droog klimaat

Het droge, warme klimaat in Robertson is optimaal voor de productie van premium druiven. Jaarlijkse regenval is een karige 400 mm, en de rivier gebruikt men voor irrigatie. De zuidoostelijke bries van de Indische Oceaan op 90 km afstand heeft echter een verkoelend effect op de wijngaarden en zorgt alsook voor vocht in het gebied. Af en toe een nevel zorgt ook voor verfrissende verkoeling.

Terwijl de dagtemperaturen kunnen oplopen tot 30 ° C  zijn de avonden veel koeler. Deze dagelijkse temperatuurvariatie betekent dat de druiven de kans krijgen om ‘s nachts af te koelen, waardoor ze de zuurgraad behouden en toch rijke smaakprofielen ontwikkelen. De winters zijn relatief koud, waardoor de wijnstokken een rustperiode hebben voor het volgende groeiseizoen.

De kenmerkende mengelmoes van grondsoorten geeft wijnboerderijen in Robertson volop mogelijkheden als het gaat om het selecteren van locaties. Rijke, alluviale bodems in de riviervallei zijn perfect voor de productie van rode wijn. Tegelijk alsook de rode, grindachtige bodems die doen denken aan de nabijgelegen Karoo-woestijn zijn zeer geschikt voor witte wijnsoorten. Chardonnay-druiven gedijen goed op de kalksteenbodems die overal in Robertson te vinden zijn. Hoge niveaus van kalk in de bodem geven een kalkachtige mineraliteit aan de resulterende wijnen. eigenlijk net zoals in de regio Chablis in Frankrijk.

Toont alle 3 resultaten