Wit

Zuid-Afrika is het enige Afrikaanse land dat internationaal op de wijnkaart staat. Hun prachtige witte wijnen dragen daar een goed steentje aan bij. Niet alleen prachtige Chardonnay en strakfrisse Sauvignon Blanc’s maar juist ook door hun fantastische “nationale” witte druif de Chenin Blanc. Als het aan ons ligt, is het winkelmandje snel gevuld!  

Regio
Regio
Druif
Druif
Toon meer opties
Flesinhoud
Flesinhoud
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties

Toont alle 10 resultaten

Wanneer we het over Zuid Afrikaanse witte wijnen hebben, wordt vaak in de eerste plaats de Chenin Blanc druif genoemd. Vreemd genoeg al honderden jaren aangeplant in de Loire (denk aan Vouvray en Savennières) maar daar is die toch een beetje onbekend gebleven. Echter Zuid Afrika heeft het tij gekeerd. De Chenin Blanc is eigenlijk door de Zuidafrikanen heruitgevonden. Maar het is zeker niet de enige witte wijn uit Zuid-Afrika. Er komen natuurlijk prachtige Chardonnay’s en Sauvignon Blanc’s vandaan. Viognier, Colombard en Grenache Blanc komen ook voor, maar dan vaak in een blend met andere druiven. Echter ook sporadisch zie je ze ook als een cépage wijn terug. We hebben bij de ZuidAfrikaansewijnwinkel.nl lekker aardig wat in ons assortiment.   

Chenin Blanc, enkele jaren geleden in Zuid-Afrika nog steeds ook bekend als “Steen”, is de belangrijkste witte druif van de Kaap. Hij is goed voor 19% van het areaal aangeplante druiven. Deze druif, die vooral rijpe peer en honing suggereert in de neus en in de mond, wordt gebruikt om een groot assortiment wijnen met een breed gamma van smaken en stijlen van te maken, maar wordt ook gebruikt voor mousserende wijnen.  

Tegelijkertijd zien we ook uiteraard veel Chardonnay, Colombard, Sauvignon Blanc en ook nog wat Semillon aangeplant. Niet alleen voor de bulk wijnen zoals die we in de supermarkt aantreffen maar ook in het wat hogere alsook echt hoge segment. Want dat is er tegenwoordig!  

Nieuw elan in Zuid-Afrika

Er waait al reeds meerdere jaren een frisse wind, zo niet een storm, in Zuid-Afrika. Sinds de jaren ’90 heeft Zuid-Afrika zich als wijnland op de markt kunnen zetten. Doordat de apartheid werd afgeschaft gingen de grenzen open en kon de export een grote vlucht nemen. En dat hebben we gemerkt! De wijnmarkt werd overspoeld met rode en witte wijnen uit dit land. En met aansprekende “Nederlandse” namen. We kennen allemaal Kaapse Pracht en de Heeren van Oranje wijnen nog wel. Vaak voor een grijpstuiver te koop voor het grote publiek. Wijnen met overrijp fruit, soms zelfs een zoetje en vaak te alcoholisch. Dit ging jaren goed totdat de roofbouw echt niet meer kon. Niet alleen was er nog droog brood voor de wijnboeren en importeurs te verdienen maar de kwaliteit werd steeds minder. En de consumenten begonnen tegelijkertijd ook af te haken na zoveel jaar. Men begon juist weer meer Europees te drinken. Wijnen waar klimaat, terroir, doordrinkbaarheid en daarnaast ook echt complexiteit voorop stonden. Dit werd snel opgepikt door een nieuwe generatie wijnmakers die aan de weg begonnen te timmeren en een revolutie in dit prachtige wijnland hebben opgestart.

Nu is dan ook een fantastisch assortiment moderne kwaliteitswijnen uit dit land afkomstig. De juiste druif op de beste plek aangeplant, en diversiteit met single vineyard wijnen met duidelijk verschillende bodemsoorten als basis. Koelere plekken worden opgezocht voor meer zuren en minder alcohol. Juist in de witte wijnen merken we dat heel duidelijk! Heerlijk mineralige Chenin blancs, Chardonnay’s met verfijnd houtgebruik, een hele Spannende Semillon, Strakfrisse Sauvignon Blanc’s en ook blends voor elke dag die heerlijk doordrinkbaar zijn en niet snel vervelen. Zuid Afrika staat helemaal weer aan de top met zijn witte wijnen. En laten we zeker niet het vriendelijke prijskaartje onbenoemd laten. Echt “baie lekker”!