Dessert wijn

Regio
Regio
Druif
Druif
Toon meer opties
Flesinhoud
Flesinhoud
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties

Enig resultaat

Het is altijd moeilijk kiezen met zoete dessert wijnen. Zoet, het klinkt zo eenvoudig en lijkt zo simpel maar er is tegelijker zo veel verscheidenheid dat de keuze soms moeilijk te maken is. Van friszoet en zelfs mousserend tot lang gerijpt en amberkleurig. Voor elk gerecht is er wel wat te vinden. En soms kunnen deze combinaties zeer interessant zijn! Zout en zoet als combinatie bijvoorbeeld. Een pittige Stilton kaas bij een Ruby port. Maar dan weer de Tawny port bij lichtnootachtige kazen zoals Gruyere en Emmentaler. Maar ja diezelfde port kan ook weer heerlijk zijn bij een Hollandse versgebakken appeltaartje. En die vreemde Sauternes, maar complex en decennia houdbaar? Super voor bij een bread en butter pudding of ook een plakje ganzenlever! En fruitsalade met een bolletje sorbetijs? Dan pakken we toch lekker die Moscato d’Asti? Er is ook zoveel keuze maar wat zijn nu precies die verschillen? Wij denken dat wij voor u een uitgebreide wijn-snoep winkel hebben samengesteld waar u een grote diversiteit aan dessert wijnen kunt vinden. Mocht u iets niet vinden, stuur ons dan een mail zodat we op zoek kunnen gaan naar uw wens wijn! 

Ga eens lekker door de winkel en ontdek ons uitgebreide assortiment dessert wijnen en bestel eenvoudig en veilig online. Wij bezorgen vanuit ons magazijn in Amsterdam jouw favoriete wijnen bij je thuis in heel Nederland en België. 
Hoe wordt dessertwijn eigenlijk gemaakt?  
Komen  dessert wijnen nou van extrazoete druiven? Soms wel maar zeker niet altijd. Dat komt omdat er meerdere methodes zijn om een zoete wijn te maken. Er zijn honderden verschillende soorten dessertwijnen op de markt verkrijgbaar, maar de meeste vallen in 5 hoofdstijlen. We gaan ze hier even een beetje uitleggen.  
 1. Zoete mousserende wijnsoorten 
Door de koolzuur en hoge zuurgraad in zoete mousserende wijnen smaakt hij minder zoet dan hij in werkelijkheid is! Bepaalde druivensoorten ruiken zoeter dan andere. Dit bedriegt onze hersenen door te denken dat ze ook zoeter smaken! Een Demi-Sec (ook bekend als “Semi Secco”) Moscato smaakt bijvoorbeeld zoeter dan een Demi-Sec Champagne, hoewel beide dezelfde hoeveelheid suiker kunnen bevatten. De champagne heeft echt meer zuren.  

Als u op zoek bent naar champagnes of voor andere zoete mousserende wijnen.  let dan goed op deze woorden op het etiket: 

Demi-Sec* (betekent “off-dry” in het Frans, is vaak zoetig ) 

Amabile (“licht zoet” in het Italiaans) 

Semi Secco* (“off-dry” in het Italiaans) 

Doux (“zoet” in het Frans) 

Dolce / Dulce (“zoet” in het Italiaans / Spaans) 

Moelleux (“zoet” voor sommige Franse wijnen) 

 2. Lichtzoete stille witte wijnen 

Lichtzoete wijnen zijn verfrissend zoet; perfect voor een warme middag. Veel van deze zoete wijnen passen goed bij pittige gerechten zoals de Indiase of Zuidoost-Aziatische keuken. Deze wijnen kunnen het beste zo dicht mogelijk bij de oogstdatum worden gedronken, behalve zeldzame voorbeelden, zoals Duitse riesling, die behoorlijk oud kan worden! 

Verwacht dat deze wijnen exploderen met fruitsmaken en zeer geschikt zijn voor desserts op basis van fruit en vanille. Denk bijvoorbeeld aan Gewürztraminer: deze wijn staat bekend om zijn aroma’s van lychee en rozenblaadjes. Een Gewürztraminer bijvoorbeeld past uitstekend bij fruittaarten. Licht zoete dessertwijnen zijn er vaak van de volgende druiven:  

Gewürztraminer 

Een zeer bloemige wijn met een matige alcohol die veel voorkomt in de Elzas, Alto-Adige (Italië), Californië en Nieuw-Zeeland. Kan droog maar ook zoet worden gemaakt. Bijvoorbeeld als Vendange Tardive of selections de grain nobles uit de Elzas 

Riesling 

Verkrijgbaar in zowel droge stijlen (gebruikelijk in Australië, de Elzas en de VS) als zoetere stijlen die vaker verkrijgbaar zijn uit Duitsland. Een wijn met een hoge natuurlijke zuurgraad er voor zorgt dat die de zoete smaak mooi in balans blijft.  

Chenin Blanc 

De zoete versies zijn vooral bekend uit de Loire-vallei in Frankrijk. Let bij het kopen van Chenin Blanc op etiketten, want veel Zuid-Afrikaanse en Franse producenten maken ook droge versies. 
3. Rijkzoete niet-versterkte dessertwijnen 
Rijkzoete wijnen worden gemaakt met druiven van de hoogste kwaliteit in een onversterkte stijl. Veel van deze wijnen kunnen 50+ jaar rijpen omdat zoetheid en zuurgraad hun frisse smaak behouden. Sommige van deze wijnen zijn historisch belangrijk, waaronder de Hongaarse Tokaji (‘toe-kye’), die geliefd was bij de tsaren van Rusland; Zuid-Afrikaans Constantia, een obsessie van Nederlanders en Engelsen; en Franse Sauternes, Er zijn verschillende manieren om rijk zoete dessertwijnen te maken en je kunt ze beter begrijpen door hoe ze zijn gemaakt. Dus hier weer even een stukje techniek. 

Late oogst 

Late oogst betekent precies wat het wordt genoemd. Naarmate de druiven langer aan de wijnstok hangen in het seizoen, worden ze nog zoeter en roziger, wat resulteert in druiven met een geconcentreerde zoetheid. In de Elzas wordt late oogst “Vendage Tardive” genoemd en in Duitsland wordt het “Spätlese” genoemd. 

Elke druif die nog aan de wijnstok achterblijft, kan worden gebruikt voor late oogstwijnen. Dat gezegd hebbende, het is populair om laat geoogste wijnen te vinden met Chenin Blanc, Sémillon en Riesling-druiven. 

Edele Rot 

Edelrot is een soort schimmel genaamd Botrytis cinerea die fruit en groenten eet. Hoewel het niet lekker klinkt (en eruitziet), voegt nobele rotting unieke smaken van gember, saffraan en honing toe aan zoete wijnen. 

Er zijn veel populaire soorten dessertwijnen gemaakt van edele rottende druiven. 

Sauternes: Een groep Franse benamingen in en rond Bordeaux, waaronder Sauternes, Barsac, Cadillac en Monbazillac die Sémillon en Sauvignon Blanc gebruiken in een rijke, goudkleurige zoete wijn. 

Tokaji: Tokaji Aszú is een wijn uit Hongarije gemaakt van Furmint-druiven. 

Auslese, BA en TBA Riesling: (BA = Beerenauslese en TBA = Trockenbeerenauslese) In het Duitse Pradikat-systeem (een etiketteringssysteem voor zoetheid) is Auslese het eerste niveau met een hoger aandeel door botrytis aangetaste druiven. Behalve dat ze zoeter zijn dan “QbA” en “Kabinett” Duitse Rieslings, bevatten ze meestal ook een hoger alcoholgehalte. 

Vin de Paille: (ook bekend als “Passito”). Druiven worden op stromatten gelegd om te laten rijzen voorafgaand aan het maken van wijn. Voorbeelden hiervan zijn Italiaanse Vin Santo -en Passito.Met name uit de Jura-regio van Frankrijk, die grenst aan de Alpen, worden deze Vin de Paille geproduceerd met Chardonnay en oude Savagnin-druiven. 

Eiswein 

Echte Eiswein is om twee redenen uiterst zeldzaam en duur. Ten eerste komt het alleen in bizarre jaren voor als de druiven in de wijngaard tot minimaal -6 graden bevriest. En twee: Eiswein moet worden geoogst en geperst terwijl de druiven nog bevroren zijn! 

De grootste “ice-wine” producent ter wereld is Canada. Je vindt Eiswein in koelere streken zoals Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. 
4. Zoete Rode Wijn 
Zoete rode wijnen zijn in verval, behalve voor goedkope commerciële productie. Er zijn echter nog een paar goed gemaakte historisch interessante zoete rode wijnen die het proberen waard zijn. Het merendeel van deze geweldige zoete rode wijnen komt uit Italië met esoterische druiven. 

Lambrusco 

Een regio die een verfrissende bubbelwijn produceert in zowel droge als zoete stijlen. Omdat het een mousserende wijn is, zal het een gistachtige ondertoon hebben, samen met frambozen- en bosbessenaroma’s. Zoete versies worden aangeduid als “Amabile” en “Dulce”. 

Brachetto d’Acqui 

Een stille en bruisende rode of rosé wijn gemaakt met Brachetto-druiven uit de regio Piemonte. Beroemd om zijn aroma’s van bloemen en aardbeien, evenals zijn affiniteit met het combineren met gezouten vlees. 

Recioto della Valpolicella 

Gemaakt in hetzelfde nauwgezette proces als Amarone-wijn, is Recioto della Valpolicella weelderig, gedurfd en rijk. Recioto is een zoete amarone met een ietwat lager alcoholgehalte aangezien niet alle suikers vergist zijn.  
5. Versterkte wijn 
Versterkte wijnen worden gemaakt wanneer druivenbrandewijn aan een wijn wordt toegevoegd en kan zowel droog als zoet zijn. De meeste versterkte wijnen hebben een hoger alcoholgehalte (ongeveer 17-20% ABV) en zijn langer houdbaar nadat ze zijn geopend. 

Port 

Portwijn wordt gemaakt in het noorden van Portugal langs de rivier de Douro. Deze  zoete rode wijnen zijn gemaakt met tientallen Portugese traditionele druiven, waaronder Touriga Nacional, Touriga Franca en Tinta Roriz. De druiven worden verzameld en samen gefermenteerd in open tanks waar de druiven dagelijks worden gestampt als de wijn begint te gisten. 

Op een bepaald moment tijdens de gisting wordt de massa gefilterd en gemengd met een heldere druivenspirit (met bijna 70% ) die de gisting stopt en de wijn versterkt. 

Vin Doux Naturel 

Vaak witte wijnen gemaakt van de Muscat druif welke tijdens de vergisting versterkt worden. Het resultaat is een heerlijke fruitige wijn welke uitstekend ook al aperitief kan worden gedronken. 

Muscat de Rivesaltes, Muscat de Frontignan, Muscat de Beaumes de Venise, Rutherglen Muscat (Australië), Orange Muscat en Vin Santo Liquoroso (Italië). 

Sherry 

Sherry komt uit Andalusië, Spanje. De wijnen worden gemaakt met Palomino, Pedro Ximénez (een druif, geen persoon) en Moscatel-druiven. Wijnen worden geproduceerd met verschillende hoeveelheden van de drie druiven en worden doelbewust geoxideerd zodat ze nootachtige aroma’s ontwikkelen. 

Fino (droog) 

De lichtste en meest droge van alle sherry’s met scherpe en nootachtige smaken. 

Manzanilla (droog) 

Een specifieke stijl van Fino Sherry uit een meer gespecialiseerde regio die nog lichter is dan Fino. 

Palo Cortado (droog) 

Een iets rijkere stijl van sherry die langer wordt gerijpt en een donkerdere kleur en een rijkere smaak produceert. Deze wijnen zijn meestal droog, maar hebben fruit- en notenaroma’s met zoutgehalte. 

Amontillado (meestal droog) 

Een gerijpte sherry die nootachtige smaken van pinda’s en boter aanneemt. 

Oloroso (droog) 

Een zeer gerijpte en donkere sherry met een hoger alcoholgehalte door de verdamping van water naarmate de wijn ouder wordt. Dit lijkt meer op de whisky van Sherry. 

Crème Sherry (zoet) 

Een zoete stijl van Sherry gemaakt door Oloroso te mengen met Pedro Ximénez Sherry. 

Moscatel (zoet) 

Een zoete sherry met smaken van vijgen en dadels. 

Pedro Ximénez (PX) (heel lief) 

Een zeer zoete sherry met smaken van bruine suiker en vijgen. 

Madeira 

Madeira is een wijn die wordt geproduceerd met maximaal 4 verschillende druiven op het eiland in het midden van de Atlantische Oceaan. Deze Madeira is heel anders dan andere wijnen omdat, om het te produceren, de wijnen een verhittings- en oxidatieproces ondergaan – technieken die traditioneel een wijn zouden “ruïneren”. 

Het resultaat is een rijke versterkte wijn met walnootachtige smaken, zoutgehalte en een vettigheid in de mond. Door de 4 verschillende druivensoorten die worden gebruikt, variëren Madeira van droog tot zoet, waardoor ze goed samengaan met een maaltijd of zelfs als aperitief. 

Sercial (droog) 

Sercial is de droogste en de lichtste van alle druiven op Madeira. Deze wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn droog met tonen van perzik en abrikoos. Het is niet ongewoon om Sercial Madeira 100 jaar oud te zien worden. 

Verdelho (droog) 

Verdelho heeft citrustonen en zal na verloop van tijd nootachtige smaken van amandel en walnoot ontwikkelen. 

Bual (zoet) 

Bual leunt aan de zoete kant met tonen van gebrande karamel, bruine suiker, vijg, wortelbier en zwarte walnoot. Het is gebruikelijk om 10-jarige ‘medium’ (betekent: medium zoet) Madeira te vinden, hoewel er ook verschillende goed gerijpte 50-70-jarige Bual zijn. 

Malmsey (zoet) 

Malmsey Madeiras hebben sinaasappel-citrustonen en karamel naar hun smaak, samen met de olieachtige geoxideerde nootachtige smaak. 

Vin Doux Naturel (VDN) 

Vin Doux Naturel wordt gemaakt in een vergelijkbare stijl als Port, waar een basiswijn wordt gemaakt en afgewerkt met neutrale druivenbrandewijn. De term vin doux naturel komt uit Frankrijk, maar deze classificatie kan worden gebruikt om een wijn van overal te beschrijven.